298 - Fessura House

 

Location:
Highbury, London

Client:
Private

Main Contractor:
TBC

Structural & Civil Engineers:
Morph Structures
 

 

Fessura House is a three storey Victorian town house within the Highbury Conservation area of North London. Having completed two previous projects on this road SOUP were chosen to transform the clients house, making a more efficient use of space though a ground floor refurbishment and extension. The clients wanted to create open plan spaces with an improved relationship to the garden, and a kitchen that could be enjoyed as a social space.

The design began with reworking the entrance space to create a uniform choreography through the ground floor. The new entrance area closes off the open plan entrance into the dining room with the aim to improve thermal comfort throughout the house and adhering to fire safety regulations. The lounge space opens into the formal dining room which acts as an intermediate space between the lounge and kitchen. From the dining room users steps down into the kitchen. This step down adds height and light to the new rear extension.

A mixed pallet of marble, oak and charcoal give the kitchen a rich but contemporary feel. The space extends out to create an informal seating area within the kitchen which looks out into the garden. A small WC is also incorporated under the existing stair area. Floor to ceiling glazing allows uninterrupted views outside, teamed with the full depth slot rooflight, natural daylight is directed into the heart of the building throughout the day.