282 Samphire

 

Location: 
Suffolk, UK

Client:
Private


 

 

Planning Approval was received for a new build house in the heart of the historic coastal town of Aldeburgh in Suffolk.

The existing two storey detached house was set in the middle of a generous corner plot, which was located on the edge of the Aldeburgh Conservation Area and the Town Centre Boundary. The existing property was positioned in the middle of the plot and related poorly to the established context of the surrounding terraced blocks, which also restricted the quality of the garden area and the internal spaces of the house.

Our proposals are for a new build family house and separate garage/studio building to replace the existing buildings on the site. The design of the new house looks to create a more engaging design that responds to the existing site conditions and under valued qualities. The contextually modern two-storey building looks to integrate into this wider urban coastal pattern, whilst also responding to the immediate characteristics of the site and Victorian context.

The stepped building form of the proposed building allows for certain first floor rooms to be dual aspect and maximises viewing corridors between buildings. The 2 main bedrooms are afforded excellent distant sea views across the rooftops of the lower town. The first floor study space is also carefully positioned to give glimpses of the coast to the east between the block terraces of Church Walk.

The design also maximises controlled natural daylight and sunlight throughout the house, balanced with careful consideration to window placement that avoids overlooking to neighbours.

The key driver within our design response to the brief has been the aim to create a sense of place. Although the site sits outside the main town centre and the wider Aldeburgh Conservation Area, the location is still rich with urban qualities and connections that the new design looks to embrace.

The proposals are responsive to its neighbourhood and looks to maximise the opportunities for the owners in a mutually beneficial way. From the distant sea views over the roof tops, reminiscent of a Ben Nicholson drawing, to the open garden spaces around the house that offer something back to the street.

The height and massing of the proposed house matches that of its neighbours and its modern vernacular is human in scale and proportion.

Many aspects of the scheme build on the approach and qualities present within other Soup projects, including our two RIBA Award winning projects in Aldeburgh, Suffolk; Broombank (2014) and The Studio (2015).